Miasto Widmo - Pstrąże, Inoujście, Kłomino etc.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kodernet
    Drive
    • 2012
    • 74

Miasto Widmo - Pstrąże, Inoujście, Kłomino etc.

obstawiam uwalony mikrostyk i zimne luty na płytce w zamku
  • Tony065
    RS
    • 2009
    • 2487
    • Octavia I (1U2)
    • ARX 1.8 20VT 150 KM

Biszczu, obejrzyj mapę poligonu drawskiego, to zobaczysz parę "ciekawostek". ze wszystkich miejscowości, została jedna, Konotop. kiedyś rozmawiając z paroma mieszkańcami, to mówili że teraz jest spokój, ale jak ci z Układu Warszawskiego ćwiczyli, to nie raz jakiś zagubiony czołg przez wieś przejechał, albo coś z hukiem przeleciało przez kilka strzech i walnęło kawałek dalej na polu :shock: jak się Ruscy od nas wyprowadzili z wojskiem, to oglądałem mapę Polski z zaznaczonymi "strefami zakazanymi"... sporo tego było na "ziemiach odzyskanych".
    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
    @ by Tune-up Gdańsk
    TDI VP++ i jeszcze rośnie
    Antek

Komentarz

• hermioli1
      Rider
      • 2009
      • 322

A.D. 2019 Minęło 15 lat od momentu odpalenia strony, wiele się pozmieniało jednak nasze korzenie pozostają takie same. Aktywność strony ...
      W zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
      Babka utonęła do góry kudłatką.
      Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
      Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Biszczu
        Pstrąże to teraz teren wojskowego poligonu i w sumie nie wiem czy można tam wjechać czy jakiś wojak mnie tam nie zjedzie z góry na dół.
        Poligon Czołgowy Strachowo-Pstrąże - Teren wojskowy " Wstęp Surowo Wzbroniony" Obiekt jest pilnowany przez firmę ochroniarską.

---> mapka http://fotopolska.eu/Swietoszow/b129..._wojskowy.html , http://fotopolska.eu/17346,obiekt.html
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

muszę mieć jakieś wojskowe zezwolenie ?
          wypadałoby, skoro chcesz wejść na teren wojskowy. Warto się też upewnić czy jakaś jednostka, pododdział nie będzie miał szkolenia w rejonie zurbanizowanym lub w pobliżu itp...
          Warto zasięgnąć informacji u Oficera dyżurnego
          (75) 735 - 57 - 40
          (75) 735 - 57 - 41
          i poprosić o kontak z Komendantem Ochrony...żebyś nie miał potem problemów.

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

to chyba podlega pod jednostkę w Żaganiu ?
            noooo :diabelski_usmiech w poniedziałek idę po wakacjach do pracy...przypomnij mi, trzeba będzie wykonać parę telefonów zapewne... zobaczymy co da się zrobić w temacie :roll:

Komentarz

• Romekm76
              Rider
              • 2008
              • 392
              • Opel

W temacie jest też Inoujście; chodząc tam na ryby wiem, że niema tam nic oprócz jednego budynku typu altanka zamkniętego na głucho. Jedynie nazwa trafna ponieważ rzeka Ina wpada tam do Zalewu Szczecińskiego. Naprawdę nic ciekawego do zwiedzania-oglądania tam niema.
              Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
              Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
              A mówiła mama -
              "Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
              http://campaign.scania.com/v8/

Komentarz

• eaglemirek
                RS
                • 2010
                • 14116
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Romekm76
                jednego budynku typu altanka zamkniętego na głucho
                To jeszcze o niczym nie świadczy :P w rejonie Łubia k/ Pyskowic była taka altanka a pod nią "kilka" metrów niżej piętrowe stanowisko dowodzenia korpusu OP z całym zapleczem

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• kjedi
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 282

Biszczu,
                  Pstrąże to "był" obiekt. 10 tys. luda, szkoła, przedszkole, cztery bloki typu
                  "Leningrad", duża stołówka, ukryty cmentarz itp.
                  Niestety połowę daliśmy rozpieprzyć saperom z Holandii, z drugiej połowy większość rozkradli miejscowi.
                  W tej chwili to już ruina.
                  A podlega pod Komendę poligonu w Dobre nad Kwisą.
                  Pozdraw

Komentarz

• maymer
                    Elegance
                    • 2010
                    • 839

Wstyd się przyznać, ale nawet nie wiedziałem, że w mojej okolicy jest takie opuszczone miasto jak Pstrąże ops: Po obejrzeniu tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=sYLT9F2JXq4 stwierdzam, że wygląda to... sam nie wiem jak. Dziwnie? Tajemniczo? Szkoda tylko, że wejście tam nie jest możliwe bo chętnie bym się tam wybrał zobaczyć to z bliska

Komentarz

• pleban
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 580

ja byłem w Kłominie. Skupisko bloków (takie osiedle), w zdecydowanej większości rozkradzione ze wszystkiego. Po wyjście "zaprzyjaźnionej armii" w kilku blokach, które zostały doprowadzone do przyzwoitego stanu stworzono mieszkania socjalne. Niestety mieszkańcy nie uważali za stosowne uiszczać żadnych opłat, a same mieszkania traktowali jak magazyn fantów do szybkiego sprzedania (mieliśmy jakiegoś przewodnika, więc podpieram się jego opowieściami). Obecnie jeden z bloków jest w lepszym stanie niż pozostałe i widzieliśmy wieczorem, że jakieś światło się tam paliło (może ognisko - nie mam pojęcia :diabelski_usmiech ). Okna dość szczelnie przysłonięte kocami - tak to z dala wyglądało). Można powłazić do opuszczonych bloków, żeby zobaczyć, co zostało (tzn. nie wiem, czy można ale właziłem). Trzeba uważać pod nogi, bo pod chodnikami szło sporo tuneli z rurami i innym okablowaniem, a jako, że metalowe pokrywy "wyszły" to można sobie solidnie mordę obić. Wrażenie robi gigantyczna stołówka i infrastruktura stworzona dla takiej masy ludzi.
                      Mnie osobiście nieco zdołowała ta wycieczka, teraz już wiadomo, jak będzie wyglądał świat po wybuchu bomby "N".
                      Można wyjść nieco dalej i udać się do lasu, gdzie są budowle wojskowe "ogolone" ze wszelkich kalbli, rur i drabinek czy schodów, więc trzeba mieć własne źródło światła, bo można z kilku metrów spaść na beton (podobno taki wypadek kilka lat temu był, więc pojawiły wię namalowane informacje o zakazie wejścia, ewentualnie o wchodzeniu na własne ryzyko)
                      była O1 1,6 102 KM
                      była O1 1,9 TDI 90 KM
                      była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                      był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                      jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• oolsztyniak
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6647
                        • Superb II combi (3T5)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Biszczu, mam bardzo podobne hobby i upodobania do Ciebie, tyle, że ja skończyłem inne studia :-)

Kłomino - byłem w dwa tygodnie temu :-)
                        Niewiele zostało, kilka budynków, część wyburzona, część stoi jak stała, jeden "odremontowany", strop ocieplany, ktoś w nim mieszka. Szok co? Też zrobiłem takie oczy :shock:
                        Ogólnie teraz jest mniej niż pokazują fotografie z internetu

Niedaleko - Borne Sulinowo
                        Tu cała wioska "wojskowa" opuszczony blok "wita" na wjeździe do miasteczka.
                        Przez środek ciągnie się kilka opuszczonych budowli, do tego budynki w miejscu zlotu.

Ja spodziewałem się czegoś innego, myślałem, że powali mnie na kolana - było wręcz odwrotnie. Jak dla mnie - jechać nie warto, szkoda paliwa. Lepiej jechać gdzieś, gdzie są aktualne fotki i jest co zobaczyć. Tu poza murami, szkieletem, i rozpierduchą na maksa nie ma nic.

Proponuję zerknąć na stronę
                        qbanez.wordpress.com
                        Gość sporo zwiedził, sporo fotografii, odpisuje na każde pytanie, na każdego e-maila.

Po drodze między Kłominem a Bornym Sulinowem jest jakaś tabliczka i informacja o obozie, który się tam znajdował. Niestety poza tym nie ma nic.
                        Jak chcesz to mogę podesłać Ci aktualne fotki.

Ostatnio moje quadowe podróże skupiają się głównie ku Urbexom "opuszczone miejsca/bloki/hotele/pensjonaty/pałace/dwroki itd" , temat ciekawy, do wielu dostęp jest, do wielu nie ma.

Ogólnie widzi mi się wyjazd do Prypeci, są nawet organizowane wycieczki no ale na to chwiliowo brak czasu, poza tym ludzie mówią, że "zwiedzanie" jest "okrojone".

Kilka fotek z poprzednich wypraw :
                        Opuszczony hotel "Rudka"

Nieczynne korytarze kopalni kruszywa

Nieczynny szlak kolejowy

To z wypraw zimowych. Wypraw letnich i wiosennych nie zgrywałem jeszcze z karty i nie wgrywałem na serwer. Gdybyś miał jakieś pytania to wal :diabelski_usmiech
                        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• bohen
                          L&K
                          • 2009
                          • 1260
                          • Audi
                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Biszczu, tu możesz znaleźć kilka ciekawych miejsc

Komentarz

• Coke
                            Elegance
                            • 2010
                            • 771
                            • Octavia II (1Z3)
                            • AUM 1.8 20VT 150 KM
                            • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Moje hobby to również chodzenie po opuszczonych budynkach, bunkrach itp

mam nawet stronkę: http://www.netoperek.fora.pl

4 dni poświęcilismy z kumplem na schodzenie wszystkiego na lotnisku Kluczewo pod stargardem szczecińskim, jest tam cała masa budynków po wojsku, bunkrów itp, 2 nawet znaleźliśmy takie które są nie otwarte ale trzeba by jakiejś koparki żeby się tam dostać.

2 dni w zakładach benzyny syntetycznej w Policach - równie ogromny teren z całą masą bunkrów, wieżyczek itp, są również piwnice ale wszystko zalane, trzeba by wypompować wodę żeby zwiedzić. Znaleźliśmy nawet głęboko w lesie ukryty sejf ale niestety był już otwary

W bornym sulinowie też tego sporo ale raczej ryzyko penetrować lasy itp ponieważ mimo rozminowania terenu przez saperów wciąż jest tam tysiące niewybuchów.

Chętnie zwiedził bym jakieś inne miejsca ale w zach pom gro jest już spenetrowane
                            Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• kjedi
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 282

Faktycznie,
                              W Pstrążu Leningrady jeszcze nieźle się trzymały
                              Tu jest nieźle jak to było dwa lata temu.

A ja to widziałem paręnaście lat temu, jeszcze w bardzo dobrym stanie...

Komentarz

• oolsztyniak
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6647
                                • Superb II combi (3T5)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Rudka została "wynajęta" oczywiście żartem przez paintbolowców.
                                Sporo pomieszczeń, sporo zakamarków, piwnica, długi hol.
                                Ogólnie miejsce jakby do tego przeznaczone
                                Niedaleko rudki jest kolejny ośrodek wypoczynkowy, hotel i pełno małych domków.

Do tego zjeździłem, dworki, pałace, PGR'y, bocznice kolejowe, stacje kolejowe, bunkry.
                                Niestety nie wszystko fotografowałem.

Jest plan żeby wybrać się na MRU i jeśli chciałbyś się przyłączyć możemy dograć jakiś wspólny termin i razem polecieć.

Podeśle Ci jeszcze zdjęcia jak zabiorę się do zgrania z innych miejsc.
                                Co prawda nie wypuszczałem się jakoś wyjątkowo daleko, bo czasu brak ale coś tam się widziało.

Pstrąże może nadal dobrze się trzyma biorąc pod uwagę, że ktoś tego pilnuje.

Komentarz

• Coke
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 771
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                  • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

ostatnio przysłali mi trochę archiwalnych numerów gazety "odkrywca" , tam to jest istna kopalnia wiedzy nt takich miejsc
                                  jest opis jakiejś bazy / magazynu broni i amunicji gdzie nie ma kasy na saperowanie tego i sporo wszystkiego tam leży, muszę poszukać w jakiej to miejscowości było, ciekawe miejsce do schodzenia
                                  Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• oolsztyniak
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6647
                                    • Superb II combi (3T5)
                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Daj znać jak już będziesz wiedział gdzie to :-)

Komentarz

Pracuję...